Computer Quiz-Computer GK Questions-Computer Awareness - Part 2

Computer Awareness - Computer Quiz - Computer General Knowledge Question and Answer - Part II

1. The content of RAM is
a) Permanent  b) Temporary  c) Volatile d) Duplicate

2. 1 MB (Mega Byte) is equivalent to
a) 220 bytes b) 210 bytes c) 240 bytes d) 28 bytes

3. The common secondary devices (auxiliary storage units) are
a)Floppy disk drive b) Magnetic drum c) Magnetic tape drive d) Magnetic disk drive

4. The hexadecimal equivalent of a binary number 100110101s
a) A9 b) B9 c) 9A d) 9B

5. Memory is made up of
a) A set of Circuits b) A large number of cells c) A set of wires d) None of the above

6. The binary system has the blow mentioned symbols
a)  0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 b) 0,1,A,B,C c) 0,A  d) 0,1

7. The binary equal of a octal number 635 is
a) 1010111102 b) 1100111012 c) 0111011102 d) 1101010112

8. Read Dilly Memory can store the instructions
a) Temporary b) Permanently c) Equally d) Not equally

9. To code each character, ASCII generally represents in terms of
a) 7-bits b) 16-bits c) 8-bits d) 3-bits

10. Evaluate 11001112/1012
a) 11102  b) 10112 c) 11112  d) 10012

11. ROM can be defined as
a) A set of connectors b) Chip containing a special electronic circuit c) A set of wires d) A set of memory cells

12. The hexadecimal equal of a octal number 643 is
a) 1A3 b) 13A  c) A13  d) 31A

13. One byte is equivalent to
a) 32-bit b) 8-bit  c) 16-bit d) 64-bit

14. RAM stands for
a) Read Automatic Memory b) Random Assessing Memory c) Random Access Memory d) Random/Allowable Memory

15. Every Information is saved in the system memory in terms of
 a) Digits b) Character and digits c) Zeros and ones  d) Character

16. BCD stands for
a) Bits Coded Decimal b) Bytes Coded Decimal c)Binary Coded Decimal d) Binary Coded Data

17. EBCDIC stands for
a) Extendad Binary Coded Decimal Interchange Code b) Extend Binary Coded Data Interchange Code c) Extents of Binary Coded Digits Interchange Code d) Extended Binery Coded Decimal Information Code

18. The decimal equivalant of an octal number 76 is
a) 64 b) 62  c) 66 d) 58

19. ASCII stands for
a) American Standerd Code for Information Initiation b) Americans Standard Code for Initial Informations c) American Standard Code for Informations Interchange d) Apropriate Standard Code for Informations Interachange

20. Which one device can able to understand the difference in between data & programs?
a) Output device b) Memory c) Input device d) Microprocessor

21. EPROM could be used for
a) Reconstructing all of the contents of ROM b) Erasing and reconstructing the contents of ROM c) Erasing the contents of ROM d) Duplicating ROM

22. The prime units of computer are
a) Input, output, CPU, auxiliary storage unit b) Input, Output, Memory c) Input, output, CPU d) Input, CPU, auxiliary storage unit

23. The octal equal of a binary number 01001 is
a) 22 b) 11  c) 51 d) 12

24. Flow charts are classified into
a) Data and system flowcharts b) Program and system flowcharts c) Program and decision flowcharts d) 
Program and data flowcharts

25. The binary equal of hexadecimal number 4B7 is
a) 011110110100 b) 010010110111 c) 101101110110 d) 101101001611

26. Information can be saved, or retrieved from memory location through its
a) Address b) Value c) Variable declaration d) Input

27. Central Processing Unit consists
a) Primary memory, control unit, arithmetic and logic unit b) Input, output c) Input, memory, output d) Inputs, outputs, control units,  memory unit

28. The shape of decision symbol using in a flow chart is
a) Parallelogram shaped box b) Diamond shaped box c) Rectangular shaped box d) Flat, oval in shape

29. A number involving to weights attached to the position of the number is called
a) Face value b) Place value c) Base value d) Weights of the number

30. Double precision variable can occupy
a) 4 bytes b) 8 bytes c) 2 bytes d) 10 bytes

31. In computer terminology 1 and 0 are called
a) Bits b) Binary digits c) Bytes d) "on" and "off"

32. MAR stands for
a) Memory Address Register b) Memory Arithmetic Register c) Memory Access Register d) Memory Assessing Register

33. 5A3 is a
a) Octal number b) Hexadecimal number c) Decimal number d) Binary number

34. A number in the binary system is changed to its equal octal system by partitioning the binary number into
a) 4-bit blocks b) 1-bit block c) 3-bit blocks d) 2-bit blocks

35. The decimal equal of hexadecimal number 4B3 is
a) 1230 b) 1203 c) 1200 d) 1215

36. Algorithm and flowcharts are help us to
a) know the memory capacity b) specify the problem completely and clearly c) know the processing speed d) specify input parameters

37. The primitive steps relating in the development of an algorithms are
a) Input, assignment, decision, repetitive and output b) Input, decision and output c) Input, assignment and output d) d) Input, assignment, decision and output

38. Which is the sum of the binary 'number 101 and 1101 is
a) 10010 b) 10100 c) 10101 d) 10110 

39. The symbols 0,1,2,3,4,5,6, 7,8,9,A,B,C,D,E,F related to
a)Decimal system b)Octal system c)Hexadecimal system d)None of the above

40. In a flowchart, pentagonal designed box is used for
a) Off-page connector symbol b) Connection symbol c) Module symbol d) Modification symbol

41. The octal equal of a decimal number 65 is
a) 111 b) 101 c) 100 d) 110

42. To ensure readability' of a flow chart, it must be drawn
a) from left to right b) from center c) from right to left d) from top to bottom

43. Memory unit is one part of
a) Control unit b) Output device c) Input device d) Central Processing Unit

44. The system programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
 a) Software b) Firmware c) Hardware d) ROMware

45. The steps in an algorithm
a) will follow a random order b) must follow a prescribed order c) need not follow any order d) will follow a prescribed order sometimes

46. The hexadecimal same of a decimal number 749 is
a) 2EB b) 2EC c) 2ED d) E2D

47. Evaluate 1111012 - 100102
a) 1011102 b) 1110102    c) 1101012 d) 1010112

48. A file manager can be used to perform actions such as
a) Change drive and directories b) format, copy and erase disk contents c)  list, move, copy and delete file(s) and directories d) All the above

49. The topology or types of networks are
a) Star topology b) Ring topology c) Bus topology d) All the above

50. State the types of Novell NetWare Command.
a) User workstation commands b) Supervisor or Operator Workstation commands c) Console commands d) all the above 

Answers: 1-b, 2-a, 3-b, 4-c, 5-b, 6-d, 7-b, 8-b, 9-a, 10-b, 11-b, 12-a, 13-b, 14-c, 15-c, 16-c, 17-a, 18-b, 19-c, 20-d, 21-b, 22-a, 23-b, 24-b, 25-b, 26-a, 27-a, 28-b, 29-b, 30-b, 31-a, 32-a, 33-b, 34-c, 35-b, 36-b, 37-a, 38-a, 39-c, 40-b, 41-b, 42-a, 43-d, 44-b, 45-b, 46-a, 47-d, 48-d, 49-d, 50-d

Click for Part I  |  Part II  |  Part III  |  Part IV
Posted by - Blog Author: 10:49 AM Last Updated at: 10:49 AM

Share This Post


Post a Comment