RRB - Railway Recruitment Board Exam Model Question Papers - Part 2

RRC/RRB Questions and Answers - Part 2

1. Why annealing is done? 
(A) To soften the metal (B) To harden the metal (C) The remove the internal stresses (D) To harden upper surface of the metal 

2. Thread angle of acme thread is 
(A) 60° (B) 45° (C) 90° (D) 29° 

3. Die is used for 
(A) To make the thread (B) Knurling (C) Drilling (D) To make the thread inside of nut 

4. Centre punch has an angle of 
(A) 30° (B) 60° (C) 90° (D) 45° 

5. A complete turn of nut on a bolt is called 
(A) Lead (B) Pitch (C) Helix angle (D) Round 

6. What material is used for making bushes? 
(A) White metal (B) Brass (C) Gun metal (D) Cast iron 

7. What property the wrought iron has got? 
(A) Brittleness (B) Hardness (C) Ductility (D) Compressive strength 

8. Reamer is used for 
(A) Finishing in hole (B) Increasing of hole (C) Making thread in hole (D) Knurling 

9. Bench vice size is given by 
(A) Length of jaw (B) Size of spindle (C) Width of jaw (D) Weight of vice 

10. Teeth setting of blade in hacksaw will be 
(A) Forward (B) Backward (C) Upwards (D) Downwards 

11. Plug gauge is used for 
(A) Checking hole size (B) Checking overtly (C) Fitting size (D) Taper checking 

12. The least count of Vernier bevel protractor is 
(A) 5 seconds (B) 1 ° (C) 5 minutes (D) 90° 

13. What is the use of thread pitch gauge? 
(A) To check the pitch & angle of thread (B) To check the thickness of thread (C) To check the gap of thread (D) To check the size of bolt 

14. The process of joining slip gauge is known as 
(A) Fitting (B) Rubbing (C) Ringing (D) Rubbing,& ringing 

15. Surface plate is commonly used for checking 
(A) Surface (B) Right angle (C) Angle (D) 60° angle 

16. Main function of coolant is 
(A) While cutting, keep the cutting tool & job cool (B) To increase the speed of machine (C) To provide a slippery layer between moving parts (D) To provide free movement to various parts of the machine 

17. Teeth setting on Hacksaw Blade is 
(A) To reduce friction while cutting (B) Just for design (C) For more wide & deep cut (D) None of these 

18. Bench vice spindle has 
(A) V-threads (B) Buttress thread (C) Square thread (D) Acme thread 

19. Sine Bar is an instrument used for accurate measurement of 
(A) Length of the job (B) Dia of the job (C) Depth of the hole (D) Flatness of the job 

20. Claw hammer is mostly used in 
(A) Fitter trade (B) Tool & Die Trade (C) Black smithy trade (D) Carpenter Trade 

21. B. S. W. Thread has thread angle of 
(A) 60° (B) 45° (C) 37° (D) 55° 

22. Lip clearance angle in a drill is kept 
(A) 30° (B) 45° (C) 15° (D) 25° 

23. What is the reason for oversize drilled job? 
(A) Lip clearance angle is more than the required (B) Lip clearance angle is less than the required (C) Dead centre is Blunt (D) Cutting angle is not equal on both the sides of the centre 

24. Main function of the bearing is 
(A) To move shaft with more speed (B) To stop shaft immediately (C) To support shaft, hold it, guide it and to reduce the heat generated due to friction (D) All of these 

25. Micrometers have least count of 
(A) 0.02 mm (B) 0.1 mm (C) 0.01 mm (D) 0.001 mm 

26. Tempering is a process in which 
(A) Brittleness of metal is reduced and toughness is increased (B) Cutting edge is sharpened (C) Cutting edge is hardened (D) Cutting edge is checked by templet 

27. On Lathe, to support heavy rods while turning, we can use 
(A) Dead centre (B) Tail stock (C) Steady (D) Carrear 

28. Depth of B.I.S. thread is 
(A) 0.6403 P (B) 0.6 P (C) 0.6134 P (D) 0.7035 P 

29. Out side calliper is used to measure 
(A) 90° angle of the job (B) Out diameter of a round the, job (C) Inside diameter of a round the job (D) All of these 

30. Vernier height gauge is used to measure 
(A) Height of the job (B) Marking on the job (C) To measure all dimensions of the job (D) None of these 

ANSWERS

1. C, 2. D, 3. A, 4. C, 5. A, 6. C , 7. C, 8. A, 9. A, 1O. A, 11. A, 12. C, 13. A, 14. C, 15. A, 16. A, 17. C, 18. C, 19. [None]: Measurement of angles, 20. D, 21. D, 22. C, 23. D, 24. C, 25. C, 26. A, 27. A, 28. A, 29. B, 3O. A 
Posted by - Blog Author: 9:50 PM Last Updated at: 9:50 PM

Share This Post

0 comments:

Post a Comment