Computer Quiz-Computer GK Questions-Computer Awareness - Part 1

Computer Awareness - Computer Quiz - Computer General Knowledge Question & Answers - Part I

1. The man who built the 1st mechanical calculator was 
 a) John Mauchly b) Blaise Pascal c) Joseph Marie Jacquard d) Howard Aiken

2. Punched cards were  1st introduced by
a) Powers b) Pascal c) Jacquard d) Hollerith

3. The 1st machine which would be called prototype of the modern computer was
a) Automatic loom b) Difference engine c) Analytic engine d) Slide rule

4. Computers built before the 1st generation of computers were
 a) electricals b) electro-mechanical  c) mechanical d) none of the above

5. First generation computers used
a) transistors b) vacuum tubes c) wires d) integrated circuits

6. VLSI was first used with the computers of
 a) third generation b) fourth generation c) second generation d) none of the above

7. Second generation computers started appearing in
a) 1960 b) 1955 c) 1950 d) 1970

8. Word size of a home computer is
a) 64 bits b) 32 bits c) 8 bits d) 16 bits

9. Size of the primary memory of a Personal Computer ranges between
a) 8 KB and 64KB b) 64 KB and 256 KB c) 256 KB and 640 KB d) none of the above

10. CPU speed of a personal computer (PC)  is
a) 32 kilo instruction per second  b) one million instructions per second c) 100 kilo instruction per second) none of the above

11. VAX-11 from DEC is a
a) mini-computer b) super mini-computer c) mainframe computer d) none Of the above

12. At present, a super computer has the computing capability of
a) 4,00OPCs b) 40,OOOPCs c) 4. million PCs d) none of the above

13. Cursor is a
a) thin blinking line b) pointing device c) pixel d) none of the above

14. Backspace key is a
a) control key b) function key c) character key d) none of the above

15. In a high resolution mode, the number of dots in a line is
a) 320 b) 760 c) 640 d) 900

16. Programs stored in ROM are called
a) hardware       b) firmware c) software d) none of the above

17. The unit "kilo instruction per second" is used to measure the speed of
a) processor    b) printer  c) tape drive d) disk drive

18. A binary system has
a) two symbols (a) and (b) b) two symbols 0 and 1 c) at least two symbols d) none of the above

19. The nine's complement of a decimal number is obtained by
 a) adding each digit of the number to 9 b) multiplying the given number by 9 c) subtracting each digit of the number from 9  d) dividing the given number by 9

20. A compiler
a)  translates a high-level language into machine language b) is a part of software c) is a computer program d) none of the above

21. Computer software includes
 a) application programs b) operating system programs c) packaged programs d) all the above

22. Machine language
a) differs from one type of computer to another b) is the language in which programs were first written c) is the only language understood by the computer d) all the above

23. 1K IS equivalent to
a) 26  b) 28  c) 210  d) none of the above

24. Binary Coded Decimal numbers express-each decimal digit as
a) bits b) bytes c) word d) none of the above

25. The basic operations performed by a computer is
 a) storage and retrieval operations b) arithmetic operations c) logical operations d) all the above

26. The earliest calculating device is
a) abacus  b) difference engine  c) clock d) none of the above

27. Assembly language
a) is the easiest language to write programs b) need not be translated into machine language c) uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language d) none of the above

28. A source program is
a) a program written in a machine Language b) a program to be translated into machine language c) a machine language translation of a program written in a high-level language d) none of the above

29. Stand-alone programs refer to
 a) object programs b) source program c) executable programs d) none of the above

30. Algorithm and flowchart help us to
 a) direct the output to a printer b) know the memory capacity c) identify the base of a number system d) specify the problem completely and clearly

31. The steps in an algorithm
a) must follow a prescribed order b) will follow a prescribed order sometimes  c) need not follow any order d) will follow a random order

32. Input/Output serves as
 a) an interface between input and memory b) an interface between user and machine c) an interface between input and CPU  d) an interface between data and program

33. The major advantage of the flowchart is
a) Reduce error and omissions in the program b) Reduce logic c) Reduce programming steps d) Reduce the error

34. An algorithm is said to be deterministic. Since algorithm has
a) One alternative b) Two alternatives c) Three alternatives d) More than three alternatives

35. Find the product of 1001 and 1101
a) 1110111 b) 1110100  c) 1110101   d) 1001010

36. Evaluate 10l 11/10
a) 1010, with remainder 1 b) 1110, with remainder 1 c) 1100, with remainder 1 d) 1011, with remainder 1

37. The number of bits in single word is known as
a) Word length  b) Bytes  c) Buffer  d) Word count  

38. A floppy disk has. 80 tracks; each track is subdivided into 9 sectors. Each sector can store 512 bytes. What is the capacity of the disk in K bytes?


a) 512K bytes b) 1024Kbytes c) 364K bytes d) none of the above

39. Which is the single user Operating System
 a) NOVELL NETWARE b)  DOS c) UNIX d) none of the above

40. Which is the correct multi-user system
a) UNIX b) NOVELL NETWARE c)WINDOWS NT d) An the above

41. Which the correct single user operating system
a) MS-DOS b) CP/M c) WINDOWS 95 d) All the above

42 State which is not an exactly an operating system
a) MS-DOS b) Widows 3.1 c) Windows 95 d) None of the above

43. The External commands generally come with the extension
a) .COM  b) .BAT c) .EXE d) All the above

44. State the valid resident commands
a) REN   b) DIR    c) VER   d) All the above

45. State the valid DOS command types
a) Internal or Resident commands b) External or Transient commands c) Both (a) and (b) d) None of the above

46. MS-DOS operating system consists of
a) MSDOS.SYS   b) IO.SYS c) COMMAND.COM & set of utilities d) All the above

47. State the correct External command
a) ATTRIB.EXE b) BACKUP.EXE c) RESTORE.EXE d) CHKDSK.EXE e) all the above

48. In formatting, floppy is divided into
 a) sectors b) both (a) and (b) c) tracks d) none of the above

49. The DIR command is generally used to display
a) File name  b) Size of the files c) date and time d) File name extension e) All the above

50. Nearly all the Windows applications share a common set of commands
a) New b) Open c) Save d) Print e) all the above

Answers: 1-b, 2-d, 3-c, 4-b, 5-b, 6-b, 7-b, 8-c, 9-c, 10-c, 11-b, 12-b, 13-a, 14-a, 15-c, 16-b, 17-a, 18-b, 19-c, 20-a, 21-d, 22-d, 23-c, 24-a, 25-d, 26-a, 27-c, 28-b, 29-c, 30-d, 31-a, 32-b, 33-a, 34-b, 35-c, 36-d, 37-c, 38-a, 39-b, 40-d, 41-d, 42-c, 43-d, 44-d, 45-c, 46-d, 47-e, 48-b, 49-e, 50-e

Click for Part I  |  Part II  |  Part III  |  Part IV
Posted by - Blog Author: 4:50 PM Last Updated at: 4:50 PM

Share This Post

3 comments:

  1. It is really nice to visit your article. I could get lot more knowledge from your article.. thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. it is good.but one thing i fell better if you provide this in pdf.

    ReplyDelete