Computer Test-Computer GK Questions-Computer Awareness - Part 4 - TNPSC Question Papers Computer Test-Computer GK Questions-Computer Awareness - Part 4 - TNPSC Question Papers
  • Latest News

    Computer Test-Computer GK Questions-Computer Awareness - Part 4

    Computer Test - Computer Quiz - Computer General Knowledge Question and Answer - Computer Awareness - Part IV

    computer-quiz-computer-awareness
    1. GOTO statement is a
    a) assignment statement b) unconditional statement c­­) conditional statement d) loop statement

    2. Find the equivalent BASIC expression of the following algebraic expression 3a + 5
    a) 3A+5 b) 3 Xa+5 c) 3*A+5  d) none of the above

    3. Find the equivalent BASIC expression of the following algebraic expression a/b + c/d
    a) A/B + C/D  b) (A/B)+ (C/D)  c) either(a) or (b)  d) none of the above

    4. If the X$ = "WELCOME TO BASIC", then MID$(X$, 9, 2) will print
      a) WELCOME  b) BAS  c) TO d) BASIC

    5. If A=2, then ON A GOSUB 200,300,400,500 will transfer the control to the statement labeled
    a) 400 b) 200 c) 300 d) 500

    6. The declaration 63 MOD 3 returns a value
    a) 0 b) 2 c) 3 d) 20

    7. Logical operator includes
    a) AND, OR, EQUAL, XOR b) AND, XOR, <>,OR c) AND, OR,  NOT, XOR., d) AND, XOR, #,OR

    8. XOR is a
    a) Relational operator b) Arithmetic operator c) Logical operator d) None of the above

    9. State the error in the following string variable name: X$5
    a) first character must be a letter b) last character must be a dollar sign  c) dollar sign is not allowed d) none of the above

    10. In BASIC, information could be read using
    a) INPUT statement b) READ statement c) INPYT # statement d) all the above

    11. In BASIC, READ must be accompanied by
    a) assignment statement b) DATA statement c) GO TO statement d) all the above

    12. Consider the following statements: 
    10 LET A$="WELCOME"
    20 PRINT LEN(A$)\
    30 END
    This program returns the
    a) invalid statement b) message "WELCOME" on the screen c) length of a string d) assigns the value of a string

    13. The below following operators are +, =, >, >=,<,<=,<>
    a) logical operators b) relational operators c) arithemetic operators d) none of the above

    14. Find the statement transfers the pointer to the first value of the data list?
    a) DATA b) RESTORE c) INPUT d) READ

    15. The value of C==AMAX1(-34.6,-67.2, -0.74E+03,-4.6)
    a) -67.2 b) -4.6 c) -4  d) -67

    16. Arrays in the FORTRAN may range from
    a) one to three dimensional b) one to five dimensional c) one to two dimensional d) one to seven dimensional

    17. In the BASIC output, which symbol delivers more space
    a) comma (,) b) colon (:) c) semicolon (;) d) none of the above

    18. Find the incorrect variable name
    a) SUM b) GOTO c) Average d) BEETA

    19. State the incorrect arithmetic IF statement 
    a) IF (I-J) 10,20,30 b) IF (I-J) 10,20,10 c) IF (I-J) 20,20,20 d) IF (1-J) 10,20,20

    20. The logical operators are
    a) AND, OR, NOT., b) .AND.,  XOR .OR.,.NOT. XO, c) .AND., .OR.  d) AND, OR, .NOT, XOR.,

    21. Pick up the correct FORTRAN square root function
    a) SQR() b)SQRT() c) SQR(X) d) SQR(X)

    22. In BASIC program, execution carry out
    a) in sequence b) main program statements followed by subprogram statements c) in random order d) none of the above

    23. Which is the equivalent FORTRAN expression of the following mathematical expression (x+y) (u+v)
    a) (X+Y) (U+V) b) (X+Y) * (U+V) c) (X+Y) X (U+V) d) none of the above

    24. Find the value of the mixed-mode operation 1. 5* (1./2) / (5/2.)
    a) 0.42 b) 0.30 c) 0.40 d) 0.39

    25. The following statement READ(*, *) (X(I),I = 1,50) is
    a) reads a single value b) is not allowed in FORTRAN c) reads 50 values d) none of the above

    26. Find the invalid DIMENSION statement
    a) DIMENSION A (10,5)  b) DIMENSION A$ (10,5)  c) DIMENSION A (5), B (10)  d) All the above

    27. State the COBOL divisions
    a) DATA and PROCEDURE DIVISION b) IDENTIFICATION and ENVIRONMENT DIVISION c) both (a) and (b) d) WORKING-STORAGE DIVISION

    28. The CONFIGURATION SECTION should always be included in
    a) ENVIRONMENT DIVISION  b) DATA DIVISION  c) IDENTIFICATION DIVISION  d) PROCEDURE DIVISION

    29. DATA DIVISION consists of
    a) WORKING-STORAGE SECTION  b) REPORT SECTION c) FILE SECTION  d) all the above

    30. State the valid statement
    a) Margin A can be used to enter name of the sections b) Margin A can be used to enter name of the paragraphs c) Margin A can be used to enter name of the divisions  d) any of the above

    31. Find the invalid data name of COBOL
    a) NAME $ b) TC + c) TOTALV d) all the above

    32. State the incorrect Pascal reserved word
    a) END b) VAR  c) AND  d) ELSEIF

    33. A COBOL may consist of
    a) only the digits 0 to 9 b) only the letter A to Z  c) only hyphen(-) d) all the above

    34. In COBOL, an asterisk (*) mark in column 7 indicates
    a) comment line b) continuation line c) both (a) and (b)  d) none of the above

    35. Find the correct Edit character for numeric data.
    a) CR, DB, ., .,B, 0 ,1 b) Z, *, $, -, + c) both (a land (b) d) none of the above

    36. Which one of the following symbols can be used for numeric PICTURE clause?
    a) P b) S c) 9 d) V e) all the above

    37. Find the valid IF statement
    a) IF B IS NOT> 1200 MOVE M TO X  b) IF C IS NOT LESS THAN B MOVE B TO X  c) IF A IS 
    GREATER THAN B MOVE N TO X  d) all the above

    38. In the COBOL program, the number of division is
    a) one b) two c) three  d) four

    39. IDENTIFICATION DIVISION includes
    a) Program-ID and author b) date compiled, security, remarks c) Installation, date-written d) all the above

    40. Find the correct figurative constants
    a) ZERO b) SPACES c) QUOTE d) all the above

    41. Find the valid MOVE statement
    a) MOVE 10 TO A B C b) MOVE A TO B c) MOVE  ZERO TO C d) all the above

    42. Each of the paragraph names should end with a
    a) period (.)  b) colon (:) c) semicolon (;) d) none of the above

    43. Find the invalid COBOL word
    a) TOT VAL          b) VALUE1-  c) –B1 d) all the above

    44. Find the invalid data names
    a) ADD  b) MOVE  c) PERFORM  d) all the above

    45. Non-numeric literal should be enclosed within
    a) double quote marks b) single quote marks c) ( ) parentheses d) none of the above

    46. Each of the paragraph names should end with a period followed by at least
    a) one blank space b) two blank spaces  c) one hyphen d) none of the above

    47. In the case of a alphabetic item, the picture clause can contain only the symbol
    a) X  b) A c) S    d) none of the above

    48. State the correct COBOL reserved words
    a) PROCEDURE b) IDENTIFICATION  c) PROGRAM-ID d) all the above

    49. An identifier must start with
    a) a numeric value b) a letter c) a special symbol  d) none of the above 

    50. The compound statement enclosed within the
    a) ( ) parentheses  b) keyword BEGIN and END c) [ ] parentheses d) { } braces


    Answers: 1-b, 2-c, 3-c, 4-d, 5-c, 6-c, 7-c, 8-c, 9-b, 10-d, 11-b, 12-c, 13-b, 14-b, 15-b, 16-d, 17-a, 18-b, 19-c, 20-c, 21-b, 22-a, 23-b, 24-b, 25-c, 26-d, 27-c, 28-a, 29-d, 30-d, 31-d, 32-d, 33-d, 34-b, 35-c, 36-e, 37-d, 38-d, 39-d, 40-d, 41-d, 42-a, 43-d, 44-d, 45-a, 46-a, 47-b, 48-d, 49-b, 50-b 

    Click for Part I  |  Part II  |  Part III  |  Part IV 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Item Reviewed: Computer Test-Computer GK Questions-Computer Awareness - Part 4 Rating: 5 Reviewed By: Suresh Adv
    Scroll to Top