Computer Awareness-Computer Quiz-Computer GK Questions - Part 3

Computer Awareness - Computer Quiz - Computer General knowledge Question & Answer - Computer Basic Questions - Part III

1. The Find option can be used to
a) trace files only b) trace computers on the machine and network only c) both (a) and (b)  d) none of the above

2. The Shut Down menu has
a) only restart the computer option b) only restart the computer in MS-DOS mode c) only shut down the computer option d) all the above

3. The Windows Explorer can be used to
a) Arranging of file(s) and folders by name, date, size etc., and delete files or folders  b) Create a new folder; rename a folder/file(s}  c)Copy files from one place to another d) Move folder from one place to another  e) all the above

4. The Windows accessories consist of
a) Games, Internet tools, Multimedia, System Tools, Word pad b) Calculator, Dial-Up Networking, Direct 
cable connection c) Hyper Terminal, Imaging, Notepad, Paint, Phone Dialer  d) All the above

5. The components of UNIX consists of
a) Kemal  b) UNIX utilities c) Application software d) All the above

6. Which are the correct features of UNIX
a) Hierarchical file system, UNIX shell  b) Pipes and filters, Utilities, Security  c) Portability, Multi-user operations d) Background .processing, Software development tools  e) All tile above

7. The Versions of UNIX include
a) UNIXWARE, SOLARIS b) SCO UNIX, IRIX c) c} HP-UX, DEC OSF/1 d) AIX, LINUX, A/UX e) All the above

8. A UNIX file name
 a) should not contain a blank or a tab b)  can contain both upper and lower case alphabets  c) both (a) and (b)  d) none of the above

9. The Ordinary files
a) may contain viz., text, data, programs and binary codes b) can be created through programs or editor or through any other UNIX utility c) are completely under users control d) can be made' as per users own format/ structure e) all the above

10. The special files
a) are typically associated with input-output devices b) cannot be altered by the users c) are mostly the system files in UNIX d) all the above

11. The types of users in UNIX are
a) System Administrator b) File Owner c) Group Owner d) Other users e) All the above

12. The System Administrator is
a) is used to create users & groups of users for the system b) takes regular backup of all data and programs to prevent of data loss due to system breakdown c) is primarily responsible for the smooth running of the whole system d) all the above

13. Which command can be used to list the contents of a directory i.e., names of files & subdirectories in a directory
a) Is  b) pwd  c) dir d) none of the above

14. Which one is the appropriate command can be used to copy files in UNIX?
a) copy b) cp c) ncopy d) none of the above

15. Which is the wildcard character of UNIX Operating System
a) * c) [ ] b) ? d) all the above

16. State the invalid vi editor command
a) o - Inserts blank line below and allow insertion b) i-Inserts text at current cursor position c) a - Appends text after current cursor position d) O - Inserts blank line above and allow insertion e) None of the above

17. Which is the invalid Undo/Restore vi editor commands
a) U - Restore last change b) u - Undo last change c) both (a) and (b)  d) none of the above

18. Case conversions of a text require steps such as
a) highlight the word or paragraph b) choose format and select case d) choose the desired case option and click OK d) all the above

19. Microsoft Office consist of
a) MS EXCEL b) MS POWERPOINT c) MS WORD d) MS ACCESS e) All the above

20. Microsoft Word help us
a) to type letters or documents or creating tables b) to edit, format,  Alignment of text/document/tables c) for spell checking, text transfer, adding/ removing text d) for grammatical check and printing e) all the above

21. Which is the correct user workstation commands
a) ATTACH b) LOGIN c) CASTOFF d) LISTDIR e) All the above

22. The WHOAMI command displays
a) group membership, security equivalences b) allotted rights in every directory c) file server name, user name, login date and time d) all the above

23. Which is the valid Supervisor or Operator Workstation commands
a) NVER   b) PURGE c) PSTAT d) SALVAGE e) All the  above

24. State the valid Console command
 a) DOS b) ENABLE LOGIN c) BROADCAST d) all the above

25. The Desktop consists of
a) Network Neiqhbourhoods, My Computer  b) Shortcuts, Long File Names  c) Recycle Bin, Task bar and Start Menu d) All the above

26. The deleted files
a) will be stored in My computer directory b) will be stored in Recycle bin c) cannot be recalled d) none of the above

27. The Start Menu consists of 
 a) Settings, Find, Help b) Run, Shut Down c) Programs, Documents d) All the above

28. The MS Word (Microsoft Word) document window consists of 
a) Menu bars, Ruler b) Status bar, Scroll bar c) Title bar, Tool bars d) all the above

29. In MS Word, the tool bar is classified into
a) Formatting tool bar b) Drawing tool bar c} Standard tool bar d) all the above

30. The Status bar displaying the information about
a) current page number and column b) current line number and section number c) the currently active document or the task on which you are currently working d) all the above

31. Correctly arrange the following in sequence:  To Create a new document in MS word, the steps must be
(1) Select New (2) In the General tab, Select Blank Document (3) Click on OK (4) Click on the File Menu in the Standard Menu bar (5) Start typing the text or data (6) After typing the text, Click on File menu and select Save (7) Provide a file name to save the new document and click OK.
a) 4,1,2,3,5,6,7 b) 4,7,2,3,5,6,1  c) 2,1,4,3,5,6,7 d) none of the above

32. To make a Backup copy of a MS Word document, the steps required are
a) Click on options b) Choose the option Always create backup copy c) Select File menu in the Standard Menu bar and select Save As d) Click OK e) Click Save f) all the above

33. Find the incorrect LET statement
a) LET A = A + 1  b) LET A$="BASIC"  c) A = A*B  d) LET A="X33"

34. Find the incorrect LET statement
a) LET A="JAVA  b) LET B$=XYZ  c) LET $= "SCIENCE"  d) all the above

35. In allmost versions of BASIC a number can have
a) 8 to 9 digits  b) 6 to 7 digits  c) 7 to 8 digits  d) none of the above

36. A sequence of characters is can be defined as
a) a single line  b) special characters  c) a string  d) none of the above

37. All string variable name must end with a
a) Ʊ sign  b) @ sign  c) $ sign  d) % sign

38. All numeric variable name should begin with an
a) integer  b) alphabet c) operand E d) none of the above

39. BASIC language supports
a) addition, subtraction b) multiplication c) division and exponentiation d) all the above

40. The hierarchy of operation is
a) addition subtraction, exponentiation and multiplication b) addition, multiplication, division and exponentiation c) addition, subtraction, multiplication and division d) exponentiation, multiplication & division, addition and subtraction

41. Which is the correct shortcut key to make the letters boldface
a) Ctrl+B b) Ctrl+F6 c) either (a) or (b) d) none of the above

42. Which is the correct shortcut key to make the letters italic.
a) Ctrl+B b) Ctrl+I c) either (a) or (b) d) none of the above

43. Which is the correct shortcut key to underline.
a) Ctrl+ U b) Ctrl+ F5 c) either (a) or (b) d) none of the above

44. State the correct shortcut key to bring the convert case option.
a) Shift + F1        b) Shift + F2        c) Shift+ F3         d) none of the above

45. State the correct shortcut key to bring the text in the center.
a) Ctrl+C b) Ctrl+D  c) Ctrl+E d) none of the above

46. State the correct shortcut key to set the line spacing as 1.5 in the text.
a) Ctrl + 1 b) Ctrl +5 c) Ctrl+15 d) none ofthe above

47. State the correct shortcut key to set the subscript in a text.
a) Ctrl + * sign b) Ctrl + = sign     c) Ctrl+S d) none of the above

48. In BASIC, using the operator ^ is for
a) subtraction b) exponentiation c) multiplication d) addition

49. In BASIC, using the operator "/" is for
a) division b) addition c) multiplication d) exponentiation

50. In BASIC, using the operator "*" is for
a) subtraction b) multiplication c) addition  d) division 

Answers: 1-c, 2-d, 3-e, 4-d, 5-d, 6-e, 7-e, 8-c, 9-e, 10-d, 11-e, 12-d, 13-a, 14-b, 15-d, 16-e, 17-c, 18-d, 19-e, 20-e, 21-e, 22-d, 23-e, 24-d, 25-d, 26-b, 27-d, 28-d, 29-d, 30-d, 31-a, 32-f, 33-d, 34-d, 35-a, 36-c, 37-c, 38-b, 39-d, 40-d, 41-a, 42-b, 43-a, 44-c, 45-c, 46-b, 47-b, 48-b, 49-a, 50-b

Click for Part I  |  Part II  |  Part III  |  Part IV
Posted by - Blog Author: 10:17 PM Last Updated at: 10:17 PM

Share This Post